Pasta czyli makarony

Smaczna włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, które daje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie dania

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. Krakow Restaurant Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film