włoska restauracja w Krakowie

Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – skupia się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także wyborne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, niemniej jednak również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Spójrz na kilka poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niebezużyteczne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są perfekcyjne, jednak te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zużycia z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może przepływać bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.