dania z włoską mozzarellą

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

oryginalne włoskie produktu   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd wobec tego wziąć oryginalny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w samej rzeczy należałoby dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.