kuchnia polska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj poszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wypatrują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których są w stanie o dużo prawidłowiej zaznajomić Kraków i jego okolice.